ot chevron close plus menu twitter-square facebook-square linkedin-square twitter facebook instagram mail-square Ga naar content
Menu
17 feb 2017

Molen “De Koe” blijft maar lekker draaien……

Het was zaterdag 11 februari j.l. een bijzonder moment. Twee kersverse molenaars, Merik Middelveld en Hans Lupgens, ondertekenden het contract met Molenstichting “De Koe” in Ermelo. De Merik en Hans slaagden al eerder, maar de Vereniging De Hollandsche Molen reikt op een later tijdstip eenmaal per jaar de diploma’s uit. Daarmee zijn zij dus officieel molenaar!

Maar voor dat je dat bent gaat er een periode van 2 jaar leren aan vooraf. Op molen “De Koe” is het zo geregeld dat de leerlingen gekoppeld worden aan een ervaren molenaar. Deze is dus de mentor gedurende het opleidingstraject. Het opleidingstraject is er één van leren en werken tegelijkertijd.

Een berg theorie moet eigen gemaakt worden omdat een molenaar op meer typen molens moet kunnen draaien. Zo is molen “de Koe” een door de wind aangedreven korenmolen. Maar er zijn zoveel andere molens, zoals door waterkracht aangedreven molens en de oliemolens, de houtzaagmolen, etc. De theorie wordt uit een aantal standaard boekwerken geleerd. De mentor molenaar overhoort de leerling. Deze assisteert niet alleen op de “eigen” molen, maar is regelmatig op een ander type molen te vinden om daarmee ervaring op te doen. Op een molen in de provincie wordt onder het Gilde van vrijwillig molenaars een proefexamen afgenomen. Bij goed resultaat wordt een proeve van bekwaamheid op een molen tevens in de eigen provincie afgelegd door de Vereniging Hollandsche Molen, waarna bij goed gevolg op de dag zelf het speldje en tijdens de jaarvergadering volgt het diploma.

Momenteel is er nog één molenaar in opleiding, die in het najaar 2017 zijn opleiding kan afronden. Daarna heeft Molen “Het Hert” in Putten zijn eerste Puttense molenaar.

Dat het molenaar zijn niet alleen iets is voor een bepaalde leeftijdsgroep wordt wel bewezen door Merik (33) en Hans (71). Beiden zijn even enthousiast en gaan nu deel uitmaken van het team van 5 molenaars op molen “De Koe”. En…..op deze wijze blijft Molen “De Koe” lekker draaien.

Met dank aan onze hoofdsponsoren

Alle sponsoren
Molen De Koe

Molenaarsplein 26
3851 MZ Ermelo

Bekijk op Google Maps