ot chevron close plus menu twitter-square facebook-square linkedin-square twitter facebook instagram mail-square Ga naar content
Menu
De winkel

Molenkaarten

Door de jaren heen is molen De Koe regelmatig op ansichtkaarten afgebeeld. Vanaf de Stationsstraat maar ook vanaf de Molenweg is de molen in verschillende standen en posities te zien. Vanaf de Putterweg over t Weitje is de molen in combinatie met de muziektent te bewonderen, een prachtig plaatje. Voor verzamelaars van ansichtkaarten van Ermelo en van molens is De Koe een gewild object.

Leuke boodschappen
Op de achterzijde van verzonden ansichtkaarten zijn vaak leuke boodschappen, vakantiegroeten en wensen te lezen. Destijds had men uiteraard geen mobieltje en telefoons waren schaars. Communicatie ging per kaart: "Lieve schat, ik ben goed aangekomen en hoop vrijdagavond om negen uur aan het station te zijn". Of in 1949 "In haast, heb zes blauwe handdoeken voor je gekocht in de hoop dat je ze nog niet hebt, dag hoor!". Een meneer of mevrouw heeft in 1956 in Ermelo "des avonds fijn gemusiceerd, orgel en piano bij twee dames" aan de Prins Bernhardlaan.

Alleen de naam
Vele kaarten vermeldden enkel een naam of namen, blijkbaar was het vroeger niet gebruikelijk om de vakantiebelevenissen uitgebreid te beschrijven. De adressering was ook korter dan nu: ziekenhuis Salem te Ermelo of mejuffrouw Jansen, per adres de heer H. Jansen, hoofdonderwijzer te Neerbosch (bij Nijmegen). Geen adres, geen postcode: voor de postbode destijds geen probleem.

Niet alleen landelijke uitgevers maar ook Ermelose winkeliers durfden het aan om ansichtkaarten te laten maken, zoals De Ermelosche Boekhandel (J.G.L. Gewald), G. Riemer boekverkooper, Ermelosche Drogisterij en Fotohandel Wed. Jansen Schottel, J. Eisenga. Maar ook De Ermelosche Bijenkorf, A.Griffioen en K. Zuidam namen De Koe op in het sortiment.

Unieke serie
Van molen De Koe is in 2008 en 2009 een serie van 8 unieke ansichtkaarten uitgegeven door Peter van der Velde. Op de eerste kaarten wordt het verval binnen en buiten weergeven. Ook de herbouw en het fraaie eindresultaat is op de kaarten te zien. Met de koop van de ansichtkaarten steunde men de herbouw en nu de instandhouding van de Ermelose molen. Voor verzamelaars een collectors-item.

Met de koop van de kaarten steunt u niet alleen de molen, maar heeft u een unieke kaarten in handen die laten zien hoe de molen was en geworden is.

Met dank aan onze hoofdsponsoren

Alle sponsoren
Molen De Koe

Molenaarsplein 26
3851 MZ Ermelo

Bekijk op Google Maps