ot chevron close plus menu twitter-square facebook-square linkedin-square twitter facebook instagram mail-square Ga naar content
Menu
Ontdek de molen

Ontdek de rijke geschiedenis van Molen de Koe

Bekijk de tijdlijn
tot 1872
In 1423 stelde de abt van de Sint Paulusabdij in Utrecht een akte op waaruit blijkt dat de molen in Ermelo gebouwd was op een stuk grond dat aan de Sint Catharinavicarie toebehoorde. 

Rond 1780, dus zo’n 360 jaar later komen we de Ermelose molen tegen op een plek aan de latere Prinsesselaan. Hij stond op een zogenaamde molenbelt een opgeworpen hoogte om beter de wind te kunnen vangen. 

In 1822 bleek uit stukken de molen de naam De Jager te hebben. 

In 1859 werd Windkoren en Pelmolen De Jager ter veiling aangeboden. 

Voorafgaande aan 1869 werd er onderzoek gedaan om een nieuwe plek voor een molen te zoeken. Daar men de regels tegenkwam inzake omgevings brandveiligheid, ten opzichte van de andere objecten. Ook toen werd uiteraard gelet op de windbelemmering. Dit ervoor gezorgd dat de molen in 1869 op de huidige plaats gebouwd is. 

In december 1871 brandde deze molen af.
Tot 1990
In 1904 werden zowel een nieuw woonhuis als een maalderij gebouwd. De woning staat er nu nog, tegenover cafe De Veluwe waarin o.a. het huidige VVV gevestigd. In het gebouw op de voorgrond was een stoommaalderij gevestigd om minder van de wind afhankelijk te zijn, en werd door de Ermeloërs “De Stoom” genoemd. 

In 1906 ontstond nog een spannend moment toen er brand werd ontdekt in de molen. Vermoed werd dat er een as was warmgelopen. 

In 1924 werd de voorganger van het huidige pakhuis bij de molen aangebouwd. 

Na de tweede wereldoorlog heeft de molen onder invloed van de bevrijding de naam Spitfire gedragen. 

In 1953 kwam er een concreet herstelplan wat geleid heeft tot een restauratie in 1957, de huidige molen ziet er gelijk uit als de molen er in 1957 moet hebben uitgezien. 

In 1973 was de molen ingepakt in plastic. Dit was een noodgreep om het houtwerk te beschermen aangezien de rieten kap was verwijderd. De wieken waren in het jaar daarvoor al weggehaald. In het benedengedeelte was een dancing gevestigd. De rieten kap is vervolgens aangebracht de wieken niet.
1990
Op 30 augustus 1990. In de vroege ochtend werd de molen getroffen door een hevige onweersbui, uit een gitzwarte lucht geselt, schiet een bliksemschicht boven in de molen. De hulpverlening rukt uit in een poging  de brand zo snel mogelijk te blussen, echter wanneer de rook is opgetrokken biedt de molen een troosteloze aanblik, de ooit zo grote trots van Ermelo is compleet in de as gelegd.
Bovenas met bovenwiel valt uit de molen.
tot 2008
Ten tijde van de molenbrand was er al een discotheek gevestigd in Molen de Koe. In eerste instantie beheerd door Ivo Besselsen en later door Ans en Aalt Bonestroo, die tevens de uitbaters waren van cafe De Veluwe. 

Velen onder ons hebben hier met toenmalige vriendin en nu vrouw vaak een avondje doorgebracht. 

In 1997 dreigde de in verval geraakte molen gesloopt te worden, maar doordat de gemeente de molenvoet en ondergrond heeft aangekocht is de molen gered.

In 2003 werd de molenstichting De Koe opgericht, die voor een symbolisch bedrag van 1 euro de molenvoet en ondergrond van de gemeente kocht. 

De stichting heeft zich vanaf 2003 ingezet om financieel draagvlak te creëren om de molen te herbouwen. 

Mede door hun inzet en overige vrijwilligers kon de molen in 2008 herbouwd worden.
vanaf 2008
Op 12 december 2008 stond er in de gemeente Ermelo weer een draaiende molen.  Medio 2009 is de molen maalvaardig opgeleverd.

Het doel van de molenstichting is het beheren van een authentieke door windkracht aangedreven windmolen en daardoor een bijdrage leveren aan het herstel en in ere houden van het aanzicht van Ermelo, als bijdrage tot behoud van het historisch aanzicht van het dorp.

De vele vrijwilligers die werkzaam zijn bij de molen dragen mede daardoor bij aan de sociale band tussen de molen en het gemeenteleven in Ermelo.

Met dank aan onze hoofdsponsoren

Alle sponsoren
Molen De Koe

Molenaarsplein 26
3851 MZ Ermelo

Bekijk op Google Maps