ot chevron close plus menu twitter-square facebook-square linkedin-square twitter facebook instagram mail-square Ga naar content
Menu
Gevulde Speculaas

Gevulde Speculaas

Gevulde Speculaas - Recept van November

Deze maand hebben we voor jullie een heerlijk recept voor gevulde speculaas, een traditioneel gebak dat perfect past bij de tijd van het jaar. Het bestaat uit twee lagen speculaasdeeg met daartussen een vulling van amandelspijs. Het gebak heeft een kruidige smaak die je onmiddellijk in de sfeer van de herfst en de aankomende feestdagen brengt.
 

Ingrediënten

Voor het deeg heb je nodig:  
​500 gr speculaasmix
200 gr boter                                                        
1 à 2 eetlepels water
2 eetlepels (karne)melk of water

Voor de amandelspijs heb je nodig:
175 gr witte amandelen
150 gr fijne kristalsuiker
1 losgeklopt ei
Schil van 1/2 citroen, geraspt
1 theelepel citroensap 
 



Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 - 180 graden.
Voor het deeg: Snijd de boter met 2 messen door de rest van de ingrediënten. Kneed alles tot een samenhangend geheel. Laat het deeg minstens 2 uur (liefst 1 nacht) rusten in de koelkast.
Voor de spijs: Maal de amandelen fijn. Vermeng met suiker, ei, citroenrasp, en water. Maal dit mengsel tot een samenhangend geheel. Bewaar de spijs tot gebruik in vershoudfolie in de koelkast.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot 2 gelijke lappen deeg. Breng 1 stuk deeg over op een ingevette bakplaat. Strijk met een natgemaakt mes de spijs gelijkmatig dik over het deeg uit. Leg het 2e stuk deeg hier bovenop. Vorm nu een gelijkmatig geheel, gelijk van hoogte, van de plak gevulde speculaas. Maak er met de botte kant van een mes ruitvormige inkervingen in. Leg in elke ruit een amandel. Bestrijk de plak met losgeklopt ei.
Bak de gevulde speculaas in de oven (plaats onder het midden) in 40-50 minuten gaar en bruin. Laat het daarna afkoelen. Snijd het nog niet harde gebak in stukken met een natgemaakt mes. Laat afkoelen en breng de stukken over op een taartrooster om verder af te koelen.
Een extra tip: de spijs is 2 à 3 maanden te bewaren in de vriezer, dus je kunt vooruit werken als je wilt!
Meer bekijken
Volg ons op facebook @molendekoe. Voor meer heerlijke recepten, bezoek onze winkel op Molenaarsplein 26, 3851 MZ Ermelo. We zien je graag!
 

Met dank aan onze hoofdsponsoren

Alle sponsoren
Molen De Koe

Molenaarsplein 26
3851 MZ Ermelo

Bekijk op Google Maps